Sık Sorulan Sorular
Merak ettiğiniz bütün soruları sizin için cevaplandırmaya çalıştım.
Başka sorularınız varsa, form doldurarak ya da mail göndererek bana iletebilirsiniz.
Merak ettiğiniz bütün soruları sizin için cevaplandırmaya çalıştım.
Başka sorularınız varsa, form doldurarak ya da mail göndererek bana iletebilirsiniz.
İşlemler lokal anestezi altında gerçekleştirilir, genelde ağrı hissedilmez. Ancak, akut ağrılarda işlem sırasında ağrı yaşanabilir.
Tedavi sonrası genellikle rahat geçer. Bir süre "iğne batması" benzeri bir his hissedilebilir. Bazı dişlerde seans aralarında, seans günü ve tedavi sonrasında ağrı şikayeti yaşanabilir. Bu durumda hekiminize danışabilirsiniz.
Kanal tedavisi yapılan dişler genellikle harabiyetli dişlerdir. Duvar kalınlığı belli bir miktarın altında olan dişlere overlay endokuron (porselen dolgu) ve kuron (kaplama) gibi tedavilerin uygulanması dişin sağkalımını artırabilir. Ayrıca, kanal tedavili dişlerin başarı oranı üzerindeki restorasyona ciddi oranda bağlıdır.
Mevcut kanal tedavisi başarılı olamamış veya tekrar enfekte olduysa, kanal tedavisi tekrarı dişin durumuna göre uygulanabilir. Hekiminize danışabilirsiniz.
Dişin mevcut durumuna göre değişir. Günümüzde birçok kanal tedavisi tek seansta bitirilebilirken, enfeksiyon varlığında, akut apse veya fistül gibi durumlarda seanslar gerekebilir. Hekiminize danışabilirsiniz.
İşlemler lokal anestezi altında gerçekleştirilir, genellikle ağrı hissedilmez. Olası bir ağrı durumunda bölgeye ilave anestezi uygulanarak şikayet giderilebilir. Hekiminize danışabilirsiniz.
Genellikle ağrı olmaz. Ancak, dişin sinirlerini içeren pulpa dokusuna yakın olan dişlerde işlem sonrasında ağrı şikayeti olabilir. Hekiminize danışabilirsiniz.
Halk arasında porselen dolgu olarak bilinen onlay, overlay, endokuron gibi tedavilerdir. Amaç, dişteki zayıf ve kırılabilir kısımların alınarak güçlü bir materyal ile yapıştırılarak dişe uygulanmasıdır. Kaplamalardan farklı olarak mekanik tutuculuğa ihtiyaç yoktur, bu yüzden madde kaybı engellenir.
Halk arasında beyaz dolgu olarak bilinen kompozit restorasyonlar, günümüzde en sık uygulanan restorasyon tipidir. Eskiden amalgam ve altın gibi materyaller kullanılırken, günümüzde kullanımları azalmıştır.
Amalgam dolgular civa vb. maddeler içerdiğinden zararlı olabileceği görülmüştür. Avrupa bölgesinde kullanımı kısıtlanmıştır. Ağızdaki mevcut amalgam restorasyonlarının civa salınım seviyelerinin sağlığı tehdit etmeyecek seviyede olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. Hassasiyeti olan bireylerde bazı yumuşak doku rahatsızlıkları meydana gelebilir. Amalgam restorasyonların sökümü sırasında amalgam parçalarının yutulmasını engellemek için rubber-dam altında işlem yapılması tercih edilebilir.
Yapıştırırken kullanılan malzeme ile ilgili olduğu için hekiminize danışabilirsiniz.
Kompozit restorasyon sonrası yemek yenilebilir, ancak uyuşukluk devam ederken yemek yenmesi önerilmez. Hissedilemediği için yanak ve dudak ısırmaları meydana gelebilir.
1864 yılından beri başta endodontik tedavilerde uygulanan, dişi diş eti, yanak, dil ve tükürük gibi yapılardan uzaklaştıran ve çalışılan alanı izole eden lastik örtüdür. Hasta konforunu artırmanın yanı sıra tedavi aşamaları daha kontrollü olabilir ve başarıyı artırabilir.
Dişteki harabiyetten dolayı dişin canlılığını yitirdiği durumlarda, pulpa dokusunun dişin kök kanal yapısından uzaklaştırılıp çeşitli materyallerle doldurulması işlemidir.
Eksik, çürük veya kaybedilmiş diş dokularını çeşitli materyallerle olması gereken forma getirme işlemidir. Günümüzde en sık kompozit materyali kullanılmaktadır.
Kuronlar, madde kaybının fazla olduğu durumlarda elde kalan diş dokusunu kullanarak uygulanan, çepeçevre dişi kapsayacak şekilde üretilen restorasyonlardır. Günümüzde genellikle zirkonya, tam seramik ve metal seramik materyalleri kullanılabilir.
Çeşitli tarayıcılar ile laboratuvar işlemi gerektirecek overlay, kuron gibi restorasyonlarda ölçü almak için kullanılan yöntemlerden biridir. Geleneksel ölçüden farkı, ağız içine kaşıkla uygulanan silikon materyali olmadığı için hasta konforu daha fazladır, mide bulantısı şikayeti azalabilir. İşlem daha hızlı olabilir. Ölçüde bir problem varlığında o problemin tarama esnasında fark edilmesi ve çözülmesi mümkündür.
Çekilen dişin durumuna, işlem esnasına ve bireyin vücuduna bağlıdır. Hekiminize danışabilirsiniz.
Genellikle rahat geçer, ancak implantın sayısına, bölgenin durumuna, işlem esnasına ve bireyin vücuduna bağlıdır. Hekiminize danışabilirsiniz.
Kaybedilmiş dişin yapay bir kök görevi gören, genellikle titanyum olan ancak son zamanlarda zirkonya implantlar da üretilen materyal ile eksikliğin giderilmesi amaçlanan tedavidir. Çene kemiğinin içine uygulanır.
İşlem süresi mevcut duruma göre değişiklik gösterebilir. Hekiminize danışabilirsiniz.
Mevcut duruma ve tedavi planına göre değişiklik gösterebilir. Hekiminize danışabilirsiniz.
Rutinde altı ayda bir kontrol önerilir. Kimi durumlarda üç ay tercih edilebilir.
Diş taşı temizliği, diş eti ve kemik dokusuna zararlı olan diş taşı ve bakterileri temizlemeyi amaçlar. Diş taşı temizliği diş etinin ve kemik dokusunun sağlığını artırabilir.
Genellikle işlem sonrası rahat geçer, ancak kısa bir süre hafif bir hassasiyet hissedilebilir.
Genellikle ağrı hissedilmeyen bir işlemdir. Hissedilmesi durumunda anestezi uygulanarak ağrı kesilebilir.
Günümüzdeki materyallerle genellikle hassasiyet yaşanmaz veya az yaşanır. Bireyin mevcut diş durumuna göre değişebileceği için hekiminize danışabilirsiniz.
Özellikle çay, kahve ve sigara gibi dişi renklendiren durumlar varlığında dişin rengi eski haline daha hızlı dönebilir. Her bireyde farklı bir durum yaşanabileceği için hekiminize danışabilirsiniz.
Her bireyin ihtiyacı farklı olabileceği için hekiminize danışabilirsiniz.